Ik heb, of moet ik zeggen had, enkele exclusieve stukken leder. Natuurlijk is smaak zeer persoonlijk, en dit is duidelijk een kwestie van smaak, maar voor mij althans is dit leder toch wel vrij speciaal.

Het gaat om natuurlijk gelooid leder dat zwart gekleurd werd bij de leerlooierij. Maar vermits het leder tijdens de bewerking overvloedig “gevoed” werd met was, kon tijdens het kleuren het zwart niet volledig doordringen in het leder. Gevolg was dat het zwarte leder zwart was aan voor en achterkant, maar nog steeds de natuurlijke kleur had in het midden. Wat, naar mijn gevoel, een zeer mooi effect had aan de randen.

Die randen met een streep natuurlijke kleur konden natuurlijk zwart geverfd worden, maar ik vond dat net wel iets hebben. Dus de randen bleven zo bij veel van mijn creaties. Zoals bijvoorbeeld bij de boekentas Bologna (zie foto).

Maar … ondertussen heeft de looierij er wat op gevonden en voortaan worden alle vellen zwart door en door gekleurd geleverd. Ook niet mis natuurlijk. Maar ik mis die “speciale versie” nu al.

Ik heb net een bestelling binnen voor een aantal onderleggers in dat “exclusieve” leder. Wanneer dat gebruikt is, zullen alleen nog stockmodellen in die uitvoering verkocht kunnen worden. En wanneer de laatste boekentas Bologna de deur uit is, zal die zwarte versie in de toekomst waarschijnlijk “Bologna Black” gaan noemen. Met de randen ook volledig zwart dus.

Paul